Mézeink

Akácméz

akac_kicsi_115x90Harmonikus ízű, lágy, kevésbé savas méz. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad, ezért szeretik a kevés mézet fogyasztók. Jó fertőtlenítő hatású, köhögés ellen ajánlott. Magas kalcium tartalma miatt segít a mészhiányos betegségekben. Alacsony savtartalma miatt gyomorfekélyes betegeknek ajánlott.

Hársméz

harsvirag_kicsi_115x115 Jellegzetes illata és „zöld” íze határozott. Kellemes, pikáns aromája fűszerezi az ételeket, italokat. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott „orvosság”. Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat.  Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas. Teába, kenyérre ajánljuk, e méz kesernyés íze miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íze felerősödik.

Mézünk, 2013-ban az Országos Mézversenyen EZÜST minősítést érdemelt.

Repceméz

repce_kicsi_1_168x113Gyorsan kristályosodó, jellegzetes ízű méz. Alacsony savtartalma miatt,  ezt a mézet a magas gyomorsav problémákkal küszködőknek is ajánljuk. Apró kristályokat képez, így viszonylag könnyen kenhető szilárd állapotában is.  Árusítani is általában beikrásodott állapotban tudjuk, mert nem lehet tartósan folyékony állapotban tartani.A krémmézek legfőbb alapanyaga. Termelésének kellemetlen melléhatása, hogy a repcetábla mellé rakott méhek agresszívé válnak a növény illata miatt. Így a méhészt is megkínozzák szúrásaikkal.
Soha ne menjenek közel a kaptárakhoz, ha repce virágról gyűjtenek a méhek!

Virágméz

viragok_kicsi_115x90A virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül.  Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. Nagyon finom ízűek, és mivel sok fajta virág nektárjából készül, ezért gazdag a beltartalmi értéke. Éven belül más időpontokban pergetett virágmézek eltérő ízűek és színűek lehetnek, mert  más-más hordási időben  eltérő virágok nyílnak. A kristályosodási folyamat is eltérő, vannak olyan virágmézek, amelyek teljes egészében kikristályosodnak, míg mások esetében keletkezik egy alsó kristályos réteg, mely fölött hígabb, folyékony méz marad. Olcsóbb ára miatt kevésbé megbecsült, elsősorban sütéshez-főzéshez és tea ízesítésre használják, pedig önmagában fogyasztva nagyszerű ízekkel lehetünk gazdagabbak.

Napraforgó méz

napraforgo_kicsi_115x90 Aranysárga színű, enyhén citromos ízű méz. Gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során nagyméretű, durva kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára, így a méz kettéválhat egy szilárd és folyékony részre. . Jó színező hatása van, emiatt a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz. Teába, sütéshez, főzéshez ajánljuk. Savassága miatt ez a mézfajta „jelzi” leginkább a szuvas fogakat! Savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák!

Mézünk, 2013-ban az Országos Mézversenyen BRONZ minősítést kapott.

Medvehagyma méz

medvehagyma_kicsi_115x90A medvehagyma méz egy különleges delikátméz.  A méz nagyon kellemes, erősen fűszeres aromájú, zöldes árnyalatú, elég sötét színű csemege. .A méhek  a medvehagymásban  látogatják az ernyőszerűen csoportosult fehér virágokat. Ilyenkor a kaptárak előtt is érezhető a hagymaszag, de a mézen a pergetés után már nem tapasztalható a jellegzetes illat. A medvehagyma méze nem fokhagyma ízű. Kávéban,teában  erős fűszeres íze érződik, inkább kenyérre, csemegeként ajánljuk.
Fogyasztása  a szív- és érrendszeri megbetegedésre ajánlott, javítja az idült bőrproblémákat, a felső légúti megbetegedéseket, csillapítja a köhögést, megszünteti a gyomorproblémákat.

Mézünk, 2012-ben az Országos Mézversenyen kategóriájában ARANY fokozatot és 2. helyezést ért el.

Bodza, menta vagy levendula virágágyon érlelt akácméz

Finom akácmézet ízesítettünk a kertünkben vagy a környéken termett növényekkel, semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz. Intenzíven érezni a növények ízét.

bodza_kicsi_115x90

Aki a bodzaszörpöt szereti, annak ízleni fog a bodzavirággal ízesített méz. Az akácméz jótékony tulajdonságait a bodza váladék- és hurutoldó hatásával erősíti.

 

menta_kicsi_115x115
A mentás méz üdítően finom és a menta frissességét jól visszaadja. Segíti az emésztést, és fertőtlenítő hatása miatt meghüléses időszakban is hasznos segítség lehet.

 

 

levendula_kicsi_115x90
Aki kedveli a levendula finom aromáját, annak érdemes megkóstolni a levendula virágágyon érlelt akácmézet, nem fog csalódni. Nyugtató, görcsoldó, emésztést javító hatása van.

]

 

Propolisz tinktúra

A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják.
A felhasználásának leggyakoribb formája a tinktúra, amely egy tömény alkoholos oldat. Barna színű, használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve) és külsőleg is. Cukorra vagy egy kanál mézre csepegtessük.  A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 20-30 csepp, gyerekeknek max 10-15 csepp. Főként antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatását fejti ki ilyen formában (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély stb.) Ezenkívül fokozza a sejtlégzést, daganatellenes, fájdalomcsillapító, sebeknél segíti a gyógyulást és a torokfájást látványosan gyógyítja, növeli a szervezet ellenálló képességét.

 [button link=”http://www.borostyanmeheszet.hu/araink/#megrendeles” color=”silver” newwindow=”yes”] Megrendelem[/button]